Als het aankomt op het renoveren van je appartement, heb je vast al gehoord dat het duur is. Tijdrovend en dat als je wil dat het er professioneel uit ziet, je er vakmensen voor moet inhuren. Dit is echter verre van de waarheid. Als je je appartement goedkoop wilt verbouwen, zijn hier vijf handige tips om te overwegen.
1) Vraag je vooral af waarom
Het startpunt moet zijn dat je nadenkt over het doel van de verbouwing en het gewenste eindresultaat. Wil je je appartement aantrekkelijker maken om het later te verkopen of te verhuren, of is het voor je eigen woongemak?
Zo kun je bepalen of je verbouwing een investering in korte of lange termijn is. Als het doel verkoop of verhuur is, kun je misschien besparen op materiaal, arbeid en afwerking.
Het doel is immers maximaal rendement. Echter, als je je appartement voor jezelf verbouwt, kun je meer uitgeven aan de afwerking maar de kosten toch laag houden door “rond te shoppen” en zelfs een deel van het werk zelf te doen.
2) Vraag rond
De kans is groot dat er onder je vrienden wel iemand is die zijn huis heeft laten verbouwen. Hoewel de prijzen niet hetzelfde zijn als toen zij het deden, hebben ze misschien nog wel waardevolle contacten met hun aannemers en kunnen ze vakmensen aanbevelen die het werk op tijd en binnen budget zullen opleveren.
Vergeet niet dat je je vrienden ook kunt vragen hun netwerk om hulp te vragen. De meeste mensen willen best een handje helpen en wat tilwerk doen in ruil voor wat bier of een etentje. De juiste combinatie van aannemers en hulp van vrienden kan je een fortuin besparen terwijl het resultaat toch wordt zoals je hoopte.
3) Doe-het-zelf… Als dat kan
Voor alles behalve gas, water en licht is doe-het-zelf vaak de beste optie. Jij weet immers precies wat je wil en je houdt dan zelf je budget en schema in de hand. Als het aankomt op vloeren schuren, muren verven of plankjes installeren, zul je verbaasd staan over hoe handig je bent met wat standaardgereedschap. Als je denkt dat je iets zelf kunt, doe dat dan ook en bespaar zo een smak geld.
4) Stijlvol maar toch binnen budget bij olifant Bouw
Een van de grootste kostenposten van een verbouwing is de inrichting. Je hebt echter geen designmeubels nodig om je appartement toch die stijlvolle look te geven. Tijdschriften zijn een geweldige bron van inspiratie en als je een designer ziet die fittingen, lampen, tafels of accessoires maakt, dan kun je ongetwijfeld ook generieke artikelen in dezelfde stijl vinden tegen een fractie van de kosten. Een goede vuistregel is dat je het simpel wilt houden: koop niet te veel en houdt het opgeruimd. Je appartement schoon, opgeruimd en simpel houden draagt enorm bij aan de gewenste stijl.
5) Het Gerecyclede 3xRE-principe
De 3R-regel is erg handig bij het inrichten van je interieur. Je hoeft echt niet per se nieuwe spullen te kopen. Gerecyclede en opgeknapte meubels zijn een stuk goedkoper en geven je appartement vaak een uniek tintje. Dezelfde regels geldt voor witgoed en huishoudelijke apparaten – zoek vooral ook naar goede tweedehands spullen. Wees wel voorzichtig met de aankoop van gebruikte elektrische apparaten.
6) Besparen op de vloer, muren en plafond
Er zijn tegenwoordig prachtige leem- en kalk verven te koop die de muur een prachtige matte en stuc look geven. Maak de muren mooi glad en verf ze ermee ze zien er uit als stuc muren. Ook het plafond kun je hiermee behandelen. Is het plafond erg lelijk? Dan kun je ook kiezen om een systeemplafond te plaatsen.
Deze zijn er in vele soorten vanaf zo’n 12,95 per m2 euro inclusief montage. Of breng een dikke laag structuurverf aan na afsteken en schuren van het plafond. Voor de vloer kun je coupons vinden in vloerbedekking winkels of een tweedehands houten vloer of gerecycled hout gebruiken.Terug van weggeweest is de strakke vinylvloer. Goedkoop en modern.
7) Besparen op materiaalkosten
Om te besparen op materialen is het belangrijk om ruim van te voren een ontwerp en plan te hebben. Zo weet je precies welke materialen je nodig hebt. Je kunt de tijd nemen om alles bij elkaar te zoeken via tweedehands sites, recycle winkels, en speciale aanbiedingen of showroomopruimingen. In de badkamer en keuken hoef je niet te tegelen. Je hebt prachtige kunststof of glazen platen en water resistente verf. Kies in de badkamer voor een simpele opstelling met inloopdouche en toilet. Wil je wel tegelen? Je kunt ook goedkope witte tegels nemen en deze mengen met restanten van duurdere tegels die je in een strip of mozaïek tegelt.
8) Stabiele draagkracht fundering
Zorg dat de grond waarop je bouwt voldoende draagkracht heeft. Onstabiele bouwgrond kan leiden tot hoog oplopende kosten. Twijfel je over de draagkracht? Voer dan eerst een sondering uit.
9) Energiezuinig bouwen
Wil je energiezuinig bouwen? Isoleer dan je nieuwbouwwoning, en dan vooral het dak en de muren. En maak gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, een warmtepomp en een zonneboiler. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast, maar het is zonder meer een goede investering in de toekomst. Je betaalt uiteindelijk minder voor je energieverbruik zodat deze investering al na een x-aantal jaren (afhankelijk van de grootte van de investering) terugverdiend is.
Opgepast: zorg dat je niet ‘overinvesteert’. Bereken op voorhand nauwkeurig welke inspanningen nodig zijn om je energieverbruik zo efficiënt mogelijk te doen dalen.
10) Sleutel op de deur bouwen
Bij het sleutel op de deur bouwconcept regelt 1 bouwonderneming het hele bouwproces. Bouwen met een sleutel op de deur bouwonderneming is synoniem voor zorgeloos bouwen. Je hebt 1 aanspreekpunt, er wordt enkel gewerkt met professionals die een voorstel uitwerken volgens jouw budget en voorkeuren.
Bij sleutel op de deur bouwen is de bouwtermijn meestal ook korter omdat er niet telkens voor iedere klus een aparte aannemer gecontacteerd moet worden.